Translated by Google

A globális chip-hiányt követően most áramkimaradás Kínában

Kína súlyos áramhiánnyal küszködik, ami miatt lakások és vállalkozások millióit érte áramkimaradás.

Az áramszünet nem olyan szokatlan az országban, de idén számos tényező hozzájárult ahhoz, hogy tökéletes vihar alakuljon ki az áramszolgáltatók számára.

A probléma különösen súlyos Kína északkeleti ipari csomópontjaiban a tél közeledtével - és ez hatással lehet a világ többi részére.

Kit érint az áramszünet?

A háztartásokat és a vállalkozásokat érintette az áramkimaradás, mivel több tartományban és régióban limitálták az áramellátást.

Az állami Global Times újság szerint négy tartományban - délen Guangdongban, északkeleten Heilongjiangban, Jilinben és Liaoningban - voltak kimaradások. Az ország más részein áramszünetről is érkeznek hírek.

A fő gyártási területeken működő vállalatokat felszólították, hogy csökkentsék az energiafelhasználást a csúcsidőszakokban, vagy korlátozzák a működési napjaik számát.

Az energiaigényes iparágak, mint például az acélgyártás, az alumíniumolvasztás, a cementgyártás és a műtrágyagyártás, a leállások által leginkább érintett vállalkozások közé tartoznak.

Milyen hatással van mindez Kína gazdaságára?

Hivatalos adatok azt mutatják, hogy 2021 szeptemberében a kínai gyárak aktivitása a legalacsonyabbra csökkent 2020 februárja óta, amikor a koronavírus-leállások megbénították a gazdaságot.

Az áramkimaradások miatti aggodalmak hozzájárultak ahhoz, hogy a globális befektetési bankok csökkentették az ország gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzéseiket.

A Goldman Sachs becslése szerint az ország ipari tevékenységének 44%-át érintette áramszünet. Most arra számít, hogy a világ második legnagyobb gazdasága idén 7,8%-kal bővül, szemben a korábbi 8,2%-os előrejelzéssel.

Globálisan a kiesések befolyásolhatják az ellátási láncokat, különösen az év végi vásárlási szezon közeledtével.


Kapcsolatfelvétel