Translated by Google
Józsefvárosi Védőnői Szolgálat és Gyermek háziorvosi rendelő

Kórházdekor – Egy jótékony célú kezdeményezés a gyerekek stresszmentes kórházi látogatása érdekében!

A történet tulajdonképpen események és körülmények véletlenszerű egybeesésével indult, amelyeket röviden rekonstruálunk: 2020. január 15-én diagnosztizáltak rákos megbetegedést Sarus-Zsivicza Diánánál, akit emiatt kórházba szállítottak. „A kórházban töltött idő engem is megviselt, és arra gondoltam: ha ez egy erős, felnőtt számára is komoly próbatétel, akkor mit jelenthet egy kisgyerek számára, akit a betegség és a fájdalom önmagában kiszolgáltatottá tesz. Abba pedig belegondolni sem mertem, mi játszódhat le egy gyerekben, ha ilyen állapotban egy általa teljesen ismeretlen, rideg helyre viszik, ahol ráadásul egy vagy több éjszakát is el kell töltenie. Mivel nekem is van egy nyolcéves lányom, ezért arra gondoltam: sosem szeretném, ha kórházba kerülne, de ha oda is kerül, akkor ne ilyen barátságtalan körülmények közé”.

A kreatív szakmában jártas emberként azonnal elindult Dia fantáziája – és böngészni kezdett a neten olyan projektek után kutatva, ahol egészségügyi intézmények gyerekosztályait tették barátságossá nyomtatott dekorációk segítségével. Ekkor akadt rá a HP 2014-es projektjére, melynek keretében a barcelonai kórház gyerek MR készülékéből varázsoltak űrhajót – így a gyerekek egy csapásra nem rettegve léptek be MR vizsgálatra, hanem izgatottan várták űrhajós kalandjukat.

Dia ezt követően – Colombo felügyelőt megszégyenítő alapossággal - tovább folytatta a kutatást: megnézte, mely nyomdai technológia és alapanyagok alkalmasak kórházakban, rendelőintézetekben történő felhasználásra, hiszen szag- és károsanyagoktól mentesek, és rendelkeznek az ehhez szükséges környezetvédelmi tanúsítványokkal. Majd kórházak takarítóitól kért mintákat az általuk használt tisztítószerekből és azokkal tesztelte az alapanyagokat, illetve a belőlük készült nyomatok tartósságát, strapabírását, hiszen tisztában volt vele, hogy extrém igénybevételnek lesznek kitéve.

Eközben kialakította a pontos koncepciót: olyan gyermek-kórházakat, rendelőket, várótermeket, kórtermeket gyűjt össze, amelyek nyitottak arra, hogy bizonyos helyiségeiket dekorálják. Igény szinte mindenhol mutatkozik. Dia elmondása szerint: „Sok intézményben annyire megörülnek a felajánlásomnak, hogy máris sorolni kezdik további igényeiket. Volt olyan intézmény, ahol biciklitárolót is szerettek volna készíttetni a projekt keretében.”

Pontos felmérés – átlátható terv

A dekorálásra kijelölt helyszíneket pontosan felméri, és az adatok ismeretében összeállítja az adott felületekre alkalmas dekorációs csomagot, annak gyártási, alapanyag és költség szükségleteit. Ezeket összesítve elkészít az adott helyszínre szabott költségtervet és felkeresi a lehetséges támogatókat, akik „örökbe fogadhatják” az adott projektet.

A dekorációra legalkalmasabbak azok a felületek, amelyeket lehetőleg nemrég újítottak fel, így falaik egységes, tiszta felületűek, ezáltal jól dekorálhatók.

A dekorációs csomag alapvetően színes origami figurákat tartalmaz, de lehetséges a támogató cég egyedi grafikájának felhasználása is – így jelenhet meg például ’Cembi’, az egyik támogató cég saját mesefigurája az egyik projekt keretében.

Megvalósuló projektek

A kezdeményezés keretében néhány napja már el is készült az első gyermek egészségügyi dekoráció… a gyerekek már birtokba is vették a Józsefvárosi kerületi rendelőt!

És hamarosan szép dekorációkkal lesz gazdagabb a Péterfy Sándor Kórház - Koraszülött osztálya, illetve a SOTE - Gyermek fogászata.

Legyen Ön is támogató!

A kórházdekorációs projekt szervezői folyamatosan keresik azokat a cégeket, magánszemélyeket, akiknek lehetőségük van anyagilag támogatni projektjüket. Arra is lehetőséget nyújtanak, hogy egy-egy projektet, dekorációt, kórházat egy cég egyedül is „örökbe fogadhasson”, így az egész dekorálás az Ő nevéhez fűződik.

A támogatók itt jelentkezhetnek, illetve kaphatnak részletes információkat az együttműködés lehetőségeiről!

A projekt minden egyes résztvevője jól jár:

  • A kórház azért, mert egy adott részlege teljesen új dekorációval gazdagodik.
  • A betegek azért, mert sokkal kellemesebb környezet fogadja őket egy rideg váróterem helyett.
  • A támogatók pedig részt vesznek a projekt átadásán, sajtónyilvánosságot kapnak, és teljes dokumentációt társadalmi szerepvállalási projektjük eredményeiről, ráadásul adományuk akár adóalapjukat is csökkentheti.

Környezetbarát, strapabíró dekorációk

A dekorációkhoz mindössze olyan helyszínek szükségesek, ahol sok a fehér falfelület. A Kórházdekor keretében készült dekorációk minden esetben környezetbarát nyomtatóval készült matricák, amik tisztíthatók, fertőtleníthetők. A dekoráció elkészítése, kihelyezése nem zavarja az intézmény mindennapi életét, hiszen a szervezők optimális esetben csak kétszer mennek a helyszínre, egyszer felmérni és egyszer dekorálni, ami 1 napnál nem tart tovább. Bár egy-egy dekoráció előkészítése, matricák elkészítése, formára vágása több napot is igénybe vesz, a helyszínen csak a kihelyezés idejére tartózkodnak, amihez az intézmény részéről nincs szükség előkészületre. Akár a kórteremben is maradhatnak a gyerekek, amíg a dekoráció elkészül, hiszen 1 matrica kb. 5 perc alatt falra kerül.

Ön is szívesen lenne támogató? Lépjen kapcsolatba itt a szervezőkkel!

#korhazdekor #lehetszurhajos #helpme #health #dekoration #hospital #children

Kapcsolatfelvétel